Jäsenten tietopankki
Jäsenkirje tulee viikoittain sähköpostiisi–>
Ota jäsenrekisteri haltuun –>
Viikko-ohjelma –>
Ryhmien toiminta–>
Liity seuran some-ryhmiin–>
Teams etätapaaminen–>
Kehity valokuvauskursseilla–>
Jäsenedut–>
Jäsenmaksut–>
Vuosikello jäsenille–>
Jäsenedut
EDUT ALAN LIIKKEISSÄ
Valokuvausseuran jäsenyys on taikasana monissa alan liikkeissä Tampereella. Kilpailu pitää huolen, että hinnat ovat jo valmiiksi puristettu tiukalle, mutta tuotteesta riippuen alennusta voi saada ja ns. tinkausvaihe on helpompi.
Mainitse olevasi Valokuvausseuran jäsen, asioidessasi
- Rajala Pro Shopissa Tuomiokirkonkadulla valokuvausvälineisiin liittyen
- Photo Stellassa Verkatehtaankadulla mustavalkokuvaukseen liittyen
- Teknotaikureilla Sammonkadulla, tietokoneiden huoltoon liittyen
- HammarDatassa Sammonkadulla, datan pelastamiseen liittyen
- A-Print painotalossa Suvantokadulla, kuvatulosteisiin liittyen
- Ninan kuvamaailmassa kuvatulosteisiin liittyen
NÄYTÖN KALIBRAATTORIN LAINAUS
Tietokoneen näyttöön kannattaa panostaa. Erityisesti edullisemmissa läppäreissä näyttö ei vastaa tasoa, jolla kuvia on hyvä käsitellä. Applen tuotteissa näyttö on jo valmiiksi hyvätasoinen. Hyvä perussääntö on, että näytössä olisi 100 % sRGB väriavaruuden toisto. Ammattitason erillisnäytöissä myös Adobe RGB väriavaruuden toisto on lähellä 100 %.
Jäsenten lainattavissa on valokuvaajille tarkoitettu näytön kalibrointilaite, joka luo tietokoneesi näyttöön sopivan väriprofiilin. Laite on helppo käyttää ja sillä voi kalibroida pöytäkoneen tai kannettavan tietokoneen näytön.
-
Calibrite ColorChecker PRO Kalibrointilaite
Lataa tietokoneellesi kalibrointia varten tarvittava ohjelma tästä=>
Katso lisätietoja valmistajan sivuilta tästä=>
Katso laitteen pika-aloitusohje (englanninkielinen) tästä=>
-
Varaa kalibrointilaite tästä=>
NÄYTTELYYN OSALLISTUMINEN
Valokuvausseura tukee vedoksilla osallistumista ja maksaa kaikille jäsenille kahden kuvan kaikki osallistumiskustannukset eli osallistumismaksun, kuvan tulostamisen, laadukkaan A3-tulostuspaperin ja kuvien yhteispostituksen SKsL:n vuosi- ja teemanäyttelyyn.
Lisäksi saat:
- Seuran järjestämät kurssit edullisemmin.
- Filmikameroiden lainaukset
HUOLEHTI TIETOKONEESI VARMUUSKOPIOINNISTA
Tässä listaa suositelluista muistilaitteista:
Mekaanisiin kovalevyihin suositukset osuvat etenkin seuraaviin malleihin (ja nämä siis tarkkoja mallinimiä, jotta osuvat varmasti kohdilleen: joskus jo sisarmallin laatu/kestävyys voi olla jostain syystä tuntuvasti heikompi):
Toshiba MD04ABA400V 4TB
Seagate ST6000DX000 6TB
HGST HUH721212ALE600 12TB
Seagate ST12000NM001G 12TB
WesternDigital WUH721414ALE6L4 14TB
WesternDigital WUH721816ALEL0 16TB
WesternDigital WUH721816ALEL4 16TB
Toshiba MG08ACA16TEY 16TB
Nuo ovat tosin sitten kaikki 3.5" kovalevyjä, eli suunnattu erityisesti tietokoneen sisälle, joskin laadukkaalla SATA-USB-kotelolla näistä saa toki helposti kasattua erittäin laadukkaan ja kestävän ulkoisen kovalevyn. Apuna siis voi käyttää vaikka seuraavanlaista koteloa, mikä muuttaa sisäisen 3.5" levyn ulkoiseksi kovalevyksi:
https://www.verkkokauppa.com/fi/product/575629/Deltaco-USB-3-0-ulkoinen-kovalevykotelo-3-5-SATA-kovalevyill?gad_source=1
Noin yleisestikin ottaen valtaosa Seagate Exos-kovalevyistä, WesternDigitalin Gold-sarjan levyistä, Toshiban MG sekä N300 -sarjan levyistä ovat hyvin laadukkaita, ja niitä valitsemalla ei kauheasti voi mennä vikaan. Kaikki ovat tuollaisia kalliimman hintaluokan palvelin- ja yrityskäyttöön suunnattuja levyjä, ja se näkyy kestävyydessä positiivisesti heti.
Jos haluaa päästä vähän helpommalla tai tuollaiset 3.5" sisäiset levyt (edes usb-kotelon kanssa) eivät syystä tai toisesta sovi omaan käyttöön, niin sitten toki suositellut muistilaitteet osuvat enemmän noihin Toshiban 1-4 teran kokoluokan Canvio Premium -sarjan levyihin (eivät missään nimessä yhtä kestäviä kuin ylläolevat superkestävät levyt, mutta kuluttajatason helposti hankittaviksi laitteiksi parhaasta päästä), mitkä toimivat ihan vain usb-johdon avustuksella (ei verkkovirtaa) tai jos verkkovirtaa käyttävä laite sopii omaan käyttöön, niin kyllä helpoista, suoraan kaupan hyllyltä löytyvistä laitteista parhaat tuppaavat tulemaan Western Digitalilta - heidän MyBook yms. ulkoiset kovalevynsä tuolta yli 4 teran kokoluokasta käyttävät pääosin Red-sarjan kovalevyjä, ja vaikka ne eivät Black tai etenkään Gold-sarjan (mitä yllä erityisesti suosittelen) tasolle laadukkuudessa pääsekään, ovat nämä jälleen kuluttajaluokan laitteista sieltä parhaasta päästä: helppoja ostaa ja ihan OK-laadukkaita.
SSD-levyissä suosisin vahvasti Samsungin tuotteita: sisäisissä levyissä etenkin PRO-sarjaa, joskin EVO-sarja on ihan hyvä myös, ja sitten ulkoisissa levyissä taasen heidän T7-levyjään (tai vanhempi T5-sarjakin oikein hyvä, jos vielä jostain saa).
Muistitikuissa selkeät kuninkaat meidän suosituksissamme ovat Sandisk Extreme Pro -sarjan ja Kingston Datatraveler Max -sarjan tikut: meillä on ollut molempia tässä niin töissä kuin kaikilla työntekijöillä myös kotona käytössä vuosikaudet lukuisia kappaleita ja 0 kappaletta minkäänlaisia ongelmia - todella nopeita (melkein SSD-tasoa) ja kestäviä tikkuja.
Muistikorteissa tuntuu olevan aika paljon laatuvaihtelua, ja niitä on vaikea suositella, kun tuntuu, että laatutasot heittelevät jatkuvasti. Nyrkkisääntönä oman kokemuksen perusteella paras on se, että aina välttelee niitä halvempia malleja, ja ostaa sieltä mallitarjonnan yläpäästä olevia malleja. Samsung PRO-sarjaa, Sandisk Extreme PRO -sarjaa jne. Mutta näissä tuntuu olevan enemmän hajontaa, ja kyllä meille yllättävän usein datapalautuksiin tulee näitä laadukkaimmankin pään kortteja viallisina (toisin kuin esim. noita laadukkaimpia muistitikkuja, mitä meille ei vuosien varrella ole datapalautukseen tullut yhtään tai maksimissaan ihan pari irtokappaletta).
Muistilaitteiden turvalliseen tyhjäämiseen suosittelemani ohjelma oli nimeltään KillDisk ja sen saa ladattua täältä: https://www.killdisk.com/eraser.html Freeware-ohjelma, eli ei tarvitse maksaa mitään tuosta perusversiosta (mikä riittää 99%:lle käyttäjistä), ja se oikea komento muistilaitteen täydelliseen tyhjäämiseen on siis ERASE. Sen sijaan WIPE-toimintoa tulee käyttää vain muistilaitteen siistimiseen, eli se poistaa kaikki piilossa olevat muistijäljet ja muun haamudatan muistilaitteelta, mutta ei sitä varsinaista näkyvää datasisältöä. Olemme testanneet lukuisia kertoja tämän ohjelman toiminnallisuutta, ja meidän testeissä tämä ei ole pettänyt kertaakaan: aina kun tällä on tyhjätty muistilaite, niin siltä ei ole enää ollut mahdollista pelastaa dataa minkäänlaisin toimin.
Ja meillähän on siis myös verkkosivuillamme hyvin informatiivisia artikkeleita luettavaksi, sieltä voi kuka tahansa käydä lukemassa paljon mielenkiintoista tietoa. Seuraava artikkeli (yritän saada verkkosivuille vielä tämän vuoden puolella eli lähiviikkoina) tulee koskemaan niitä helium-levyjä, mistä tilaisuudessa puhuinkin jo.
https://www.hammardata.fi/artikkelit
Ja tässä muutama esimerkki noista tarkoista artikkeleista, kaikki suositeltavaa luettavaa:
https://www.hammardata.fi/ssd-levyjen-luotettavuus
https://www.hammardata.fi/mika-on-laadukas-ja-kestava-kovalevy
https://www.hammardata.fi/kuinka-pitkaan-kovalevy-kestaa
Mikäli dataa on ehtinyt jo kadota tai epäilet että tietokonettasi vaivaa jokin, ota yhteyttä Hammardataan (Teknotaikureiden kanssa samassa osoitteessa Sammonkadulla).
Jari Stålhammar / HammaData
www.hammardata.fi/