top of page
PF-logo_2048px.png

Filmi- ja digikuvauksesta kiinnostuneiden tapahtuma. Tarjolla ammattilaisten vetämiä valaisun, kuvankäsittelyn ja filmikuvauksen luentoja sekä työpajoja. Laadukkaita näyttelyitä Lielahden kartanon upeissa tiloissa. Teemoina mustavalkovedostaminen, märkälevytekniikka ja daguerrotypia nykyaikaista ja värikästä digikuvaa unohtamatta. 
Tapahtuman päätukijat ovat Finnfoto ry ja Tampereen kaupunki.
Lielahden kartano avoinna: Ma suljettu, ti-pe 10-16, la ja su 11-17

6

Pääpuhujaa ja -kouluttajaa

01

Kirmo_Wilen5.jpg

Valokuvataide

Kirmo Wilén

Alaston totuus – 4 sukupolvea Westoneita: Ainutlaatuinen valokuvanäyttely saapuu Tampereelle

Kirmo Wilénin luento koostuu amerikkalaisen valokuvaaja Edward Westonin ja hänen jälkeläistensä Brett, Cole, Kim ja Zach Westonin teoksista. Lisäksi näyttely katsotaan hänen opastuksellaan. Edward Weston (1886–1958) oli viime vuosisadan valokuvaaja. jonka asetelmalliset ja veistokselliset alastonkuvat sekä muototutkielmat kuuluvat nykyisin valokuvataiteen merkkiteoksiin. Edward Weston on yksi valokuvauksen historian merkittävimmistä taiteilijoista. 

Olli Jaakkola

Mustavalkovedostuksen lyhytkurssi sunnuntaina 20.9. klo 10-17 | Osallistuva kurssi | Ilmainen

Kurssi on tarkoitettu mustavalkokuvauksen ja vedostuksen aloittelijoille sekä perusteet hallitseville kuvaajille, jotka haluavat kehittää taitojaan hienojen, perinteisten mustavalkokuvien vedostamisessa. 

 

Kurssin työskentelymuotoja ovat” kädestä pitäen”-perehdytys vedostamisen perusasioihin ja ”nappulatekniikkaan”, vedostamisen työnkulkuun ja siinä tehtäviin valintoihin, tietoiskut erikoistekniikohin. Suurin osa vedostustekniikoista toteutetaan käytännössä ja kurssilaisten omalla osallistumisella.

 

Kurssilla käsitellään ja toteutetaan ainakin seuraavia vedostamiseen liittyviä asioita:

  • suurennuskojeen ominaisuudet ja säädöt, ”nappulatekniikka”

  • hyvän mustavalkovedoksen tekniset ja esteettiset ominaisuudet

  • vedostusmateriaalien kuten papereiden ja kemikaalien ominaisuudet ja valinta

  • valotuksen määritys ja jyrkkyyden säätö sekä lisävalotusten ja varjostusten käyttö sävykkään vedoksen tuottamiseksi

  • erikoistekniikoilla, kuten flash-valotuksella, kaksikylpykehityksellä ja kemiallisella heikennyksellä aikaansaatava vaikutus kuvan sävyyn ja kontrastiin

  • vedostamisen kemikaalit, niiden valita ja käyttö, vedoksen märkäprossessi

  • eri sävytysmenetelmät vedoksen säilyvyyden parantamiseksi ja värisävyn muuttamiseksi

  • litovedostus, sen luovat mahdollisuudet ja toteutusvaihtoehdot

Olli Jaakkola_.jpg

Olli Jakkolalla (kuva) on yli 40 vuoden kokemus mustavalkokuvauksesta ja vedostamisesta kinokoosta laakafilmiin. Kemistinä hänellä on erityinen kiinnostus vedostamisessa käytettävien kemikaalien ja käsittelymenetelmien vaikutuksesta kuvaan. Kun kuvasta jätetään pois värit, korostuvat sen rakenne, muoto ja pinta aivan uudella tavalla. Vedostaminen erilaisille paperilaaduille ja vedostamiseen liittyviin eri menetelmiin perehtyminen sekä niiden harjoittaminen ovat tehneet hänestä pimiön käsityötaidon osaajan.​

02

Mustavalkokuvaus

Kurssille mahtuu kymmenen ensin ilmoittautunutta ja se on maksuton. Muistathan peruuttaa ilmoittautumisesi, mikäli et voikkaan osallistua.

03

Raimo Dahl.jpg

Märkälevyprosessi

Raimo 

Dahl

Wetplate collodion - Märkälevy

Raimo Dahl (s. 1970) on helsinkiläinen valokuvaaja, joka on filmikuvauksen lisäksi kuvannut pääsääntöisesti märkälevylle runsaat viisi vuotta. Hänen viimeisin oma näyttelynsä oli nimeltään ”Partagalleria”. Lisäksi hän on ollut mukana yhteisnäyttelyissä esimerkiksi Helsingin Kaapelitehtaalla. Raimo työskentelee omalla studiollaan Helsingissä, Tapanilan Taiteilijayhdistys Tapaus RY:n tiloissa. 

Ennen vanhaan kiertävät valokuvaajat ikuistivat merkkihenkilöitä ja perheitä hyvin aikaa kestäviin valokuviin. Märkälevytekniikka keksittiin Englannissa 1851 ja sen kehitti mies nimeltä Frederick Scott Archer.  Se korvasi aiemman dagerrotypia-tekniikan. 

Märkälevyvalokuvaus on käsityötä ja tekniikaltaan vaativaa. Jokainen kuva on ainutlaatuinen. Nykyisin Suomessa aktiivisia märkälevykuvaajia on noin 25

 

Raimo ottaa sinusta aidon valokuvan 19.-20.9. Varaa aikasi kuvaukseen=> Samalla voit tutustua enemmän kuvaajaan.

Jalo Porkkala

Nykyajan daguerrotypia

Jalo Porkkala on työskennellyt useita vuosia historiallisilla ja ns. vaihtoehtoisilla valokuvamenetelmillä. Hän on myös tutkinut ja opettanut niitä, pyrkien käyttämään uusia tekniikoita yhdistettyinä vanhoihin menetelmiin. Viime vuosina Jalo on työskennellyt varhaisimmalla käyttökelpoisella ja laajalle levinneellä valokuvaustekniikalla, daguerrotypialla, vuodelta 1839. Näyttelyssä nähdään hänen daguerrotyyppejään viime vuosilta.

Jalo_Porkkala_TPF-sivuille.jpg

04

Daguerrotypia

Taneli

Eskola

Ten Sequences of Photographs 1972-2018

Pitkän uran valokuvaajana tehnyt Taneli Eskola on kuvannut maisemien lisäksi luonnonilmiöitä ja urbaania elämää. Tampere Photo Festivaalin näyttely ”Joka päivä uusi aurinko” koostuu kuvista, joissa sattuma on ollut vahvasti läsnä.

 

Taneli Eskola (s.1958) on helsinkiläinen valokuvataiteilija. Hän on väitellyt taiteen tohtoriksi Taideteollisessa korkeakoulussa 1998 ja ollut Aalto-yliopiston dosentti vuodesta 2010.
Eskola on pitänyt lukuisia näyttelyitä vuodesta 1979 lähtien ja hänen teoksiaan on keskeisissä kotimaisissa kokoelmissa.

taneli-eskola-photo.jpg

05

Valokuvia

Speakers

06

Tiinan kuva.jpg

Kurssin vetäjä Tiina on peruskoulutukseltaan luokanopettaja, mutta hän on tehnyt koko työuransa valokuvakouluttajana, valokuvaajana ja tietokirjailijana.

 

Syksyllä 2018 Tiina oli tekemässä Fotarit –ohjelmaa. Fotarit on YLE:n tuottama hyvän fiiliksen valokuvausohjelma, joka innostaa ja opettaa ottamaan parempia valokuvia puhelimella. Ohjelma on katsottavissa YLE Areenassa: https://areena.yle.fi/1-4468925

Kurssi – Kuvakävely

Tiina Puputti

Kuvakävely 20.9.2020 klo 11-15 – Innostu kuvaamaan puhelimellasi!

Tervetuloa mukaan kaikille avoimeen kuvakävelyyn Hiedanrannan alueelle. Kuvausvälineeksi sopii kamerapuhelin, joten lähde rohkeasti mukaan porukkaan.

Aloitamme klo 11 Lielahden kartanolta Tiinan vinkeillä. Sen jälkeen lähdemme yhdessä ulos. Katso aamun säätiedote ja varaudu sen mukaisella vaatetuksella. Ilmoittautumista ei tarvita, tulet vain paikalle. Tapahtuma toteutetaan joka säällä ja on kaikille avoin sekä maksuton!

Ohjelma
Oikeus ohjelmamuutoksiin pidätetään

14.-27.9.2020

Maanantai 14.9. 10:00

Näyttelyt avautuvat

Lauantai 19.9. 10:00-

11:00

Tapahtumaviikonlopun avaus

Lauantai 19.9. 11:00-13:00

Alaston totuus – 4 sukupolvea Westoneita. Luento ja näyttelykierros Kirmo Wilénin opastuksella. Lisätietoja=>

Lauantai 19.9. 13:00-14:00

Lätäkköhyppy ja muita kuvia. Taiteen tohtori Taneli Eskola kertoo elämäntyökirjaansa liittyvästä projektista.  Lisätietoja=>

Lauantai 19.9. 14:00-15:00

Camera Rescue -projekti. Juho Leppänen.  Oletko kiinnostunut myymään tai ostamaan vanhaa kamerakalustoa? Lue lisää=>

Lauantai 19.9. 15:00-16:00

Mustavalkovedostamisen taito. Olli Jaakkola, Tampereen Valokuvausseura ry

Lauantai 19.9. 10:00-

18:00

Raimo Dahl märkälevykyvaus 30 min välein.  Raimo ottaa sinusta aidon valokuvan. Saat 13x18 kuvan, joka tehdään lasilevylle.Asetu kuvaan, hinta  50 €. Varaa oma kuvausaikasi=> Kuvaukset studio 2. krs.

Lauantai 19.9. 10:00-

18:00

Kameratori: Cambulance, vanhojen kameroiden testausasema

Lauantai 19.9. 19:00-00:00

Valokuvaajatapaaminen Ravintola Maja/Talo. Lisätiedot ja pöytävaraukset pääsihteerilleHyvää ruokaa ja yhdessäoloa tuttujen aiheiden parissa.

Sunnuntai 20.9. 10:00-17:00

Mustavalkovedostuksen lyhytkurssi Valokuvausseuran pimiöllä. 

IKymmenelle ensimmäiselle. lmoittautumiset tästä linkistä=>

Sunnuntai 20.9. 10:00-

17:00

Raimo Dahl märkälevykyvaus 30 min välein.  Raimo ottaa sinusta aidon valokuvan. Saat 13x18 kuvan, joka tehdään lasilevylle. Asetu kuvaan, hinta  50 €. Varaa oma kuvausaikasi=> Sään salliessa kuvaukset ovat puistossa.

Sunnuntai 20.9. 11:00-

15:00

Kuvakävely Hiedanrannnan alueella valokuvakouluttaja Tiina Puputin vetämänä. Ota kännykkäkamerasi ja tule Lielahden kartanon aulaan.

Kaikille avoin ja ilmainen tapahtuma säästä riippumatta.

Lauantai 26.9.  16:00

Näyttelyt sulkeutuvat

Agenda

14

06

200

PÄIVÄÄ
PUHUJAA
NÄYTTELYKUVAA
The Venue

Lielahden kartano

Tehdaskartanonkatu 38

33400 Tampere

Lielahden kartano Näsijärven puolelta.

Lielahden kartano sijaitsee Tampereella Hiedanrannan kaupunginosassa. Se ja alueen vesitorni ovat valtakunnallisesti merkittäviä rakennuksia ja alue kuuluu Pirkanmaan maakunnallisesti arvokkaisiin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin. Metsä Board edeltäjineen omisti Lielahden kartanon muiden maa-alueiden ohella, kunnes yhtiö myi alueen rakennuksineen Tampereen kaupungille vuonna 2014 26 miljoonalla eurolla.

Kartano on ollut ratsutila. Kartanon ja läheiset talot omisti 1872-1904 von Nottbeck -suku, ja päärakennuksen suunnitteli Maria Lydia von Nottbeck. Kartanon osti von Nottbeckeiltä tehtailija J. W. Enqvist, ja sen maille perustettiin Ab J. W. Enqvist Oy:n sellutehdas vuonna 1913.

tampereen_kaupunki.png
Heli_Markkola-Myrskyla_nelio.jpg

Heli Markkola-Myskylä

Tapahtuman pääsihteeri

Näyttelykuraattori

050 585 7513

heli(at)photofestival.fi

Jari Ahola.jpg

Jari Ahola

Tapahtuman projektipäällikkö

0400  624 254

jari(at)photofestival.fi

Yhteystiedot

Contact Us

Tapahtumaa tukevat:

Johtavat valokuvausalan yritykset ja muut tukijat

backlight_white.png
Kahvila Mielihyvin.jpg
Ninan_Kuvamaailma-logo-300px.jpg
Näyttökuva 2020-7-25 kello 21.24.01.png
tampere valk teksti.png
PhotoStella logo-pieni.png
bottom of page