top of page

Valokuvauskurssit

Järjestämme valokuvaukseen ja siihen liittyvien ohjelmien käyttöön perehdyttäviä koulutuksia. Viikonloppukursseillemme osallistuu vuosittain noin 250 harrastajakuvaajaa.

 

Kouluttajina toimivat Valokuvausseuran omat osaajat ja  ammattilaiset. Kurssit ovat tarkoitettu kaikille valokuvauksen harrastajille eikä sinun tarvitse olla seuran jäsen, mutta jäsenenä saat ne edullisemmin.

Seuran kurssitoiminnasta vastaa Juha Jokinen. 

juha.jokinen(at)valokuvausseura.fi

KURSSIOHJELMA 2024

Panosta vuorostaan itseesi kaluston sijaan. Mitä enemmän sijoitat oppimiseen, sitä enemmän saat.
 

Kalustolla ei ole väliä, mikäli et osaa sen tekniikkaa. Olet kuvatessasi luovempi, kun tiedät vaikkapa miten aukon säätäminen vaikuttaa kuvaan.

Varaustilanteet näkyvät kunkin valokuvauskurssin ilmoittautumislinkin kautta. Mikäli kurssi on täynnä, muutama mahtuu  jonoon ja saat automaattisesti tiedon, kun paikka vapautuu.

MUSTAVALKOFILMIN KEHITYSKURSSI 8.6. - 9.6.2024
Lauantai ja sunnuntai klo 10-18.

Paikka: Valokuvausseuran pimiö ja Lielahden kartanon ympäristö
Tehdaskartanonkatu 38, Tampere. Yhteystiedot ja kartta

Kouluttaja: Markku Sandberg
Lisätiedot: markku.sandberg@live.com

Osallistujamäärä: Mukaan voivat tulla kaikki kiinnostuneet. Ohjattuun filmikuvaamiseen kartanon miljöössä voi vapaasti tulla. Pimiöön mahtuu kerrallaan 6-7 henkilöä, mutta mikäli osallistujia on enemmän, on sunnuntain vedostamiseen suunniteltu lisäpäivää.
 

Kenelle tarkoitettu: Voit olla alan harrastaja, voit olla ensikertalainen tai edellisestä kehittämisestä on kulunut aikaa jo tovi. Tai olet kenties valokuvauksen vakava harrastaja tai ammattilainen, joka haluaa kokeilla jotain uutta digitaalisen valokuvauksen rinnalle.

Kuvaus: Kurssilla sukellamme syvälle perinteisen mustavalkofilmin maailmaan ja opimme kehittämään omia mustavalkoisia filmikuvia käsityönä. Näin saat hyvät valmiudet luoda ainutlaatuisia ja tunnelmallisia mustavalkokuvia.  

Työpajan sisältö: 

Kurssi pitää sisällään 2x8 tuntia opetusta ja ohjausta, sisältäen tunnin ruokatauon.
Lauantai

Teoriaosuuden jälkeen annetaan kuvaustehtävä ja iltapäivällä valotetut filmit kehitetään itse opastuksen mukaan. Lisätietoja ilmoittautuneille.

Sunnuntai:

Mustavalkovedostaminen ja haluttaessa filmin skannaaminen digikuviksi.


Oma filmikamera on suositeltava ja siihen filmiä. Muut materiaalit kuten kemia ja vedostuspaperit tulevat järjestäjän toimesta, Seuralta löytyy muutama filmikamera lainaan. 

Kouluttaja:
Markku Sandberg on intohimoinen valokuvaaja jolle varsinkin filmikuvauksesta on tullut elämäntapa. Hänet tapaa usein Tampereen kaduilta kuvaamasta satunnaisia kulkijoita. Hän on harrastanut valokuvausta ja kuvataiteita teini-iästä lähtien.  Ammatiltaan hän on lehtori ja sen kautta omien tietojen ja taitojen jakaminen sekä opettaminen on hänelle luontaista. Sosiaalisesta mediasta Markun löydät Instagramista @markkusandberg.

Hinta: 20 €, 

20160130-_MG_4966.jpg
VALOKUVAUKSEN PERUSKURSSI
31.8-1.9.2024
Lauantaina ja sunnuntaina klo 10-14

Paikka: Hatanpään koulu, Haapakuja 2, Tampere. Yhteystiedot ja kartta

Kouluttajat: Juha Jokinen, Tampereen Valokuvausseura ry

Osallistujamäärä: 25 henkilöä.

Kenelle tarkoitettu: Valokuvauksen harrastajat, jotka kuvaavat digijärjestelmäkameralla. 

Kurssin sisältö:

Valokuvauksen peruskurssi antaa valmiudet valokuvauksen perusasioiden hallintaan ja tietoa digikameran ominaisuuksien ja asetusten vaikutuksesta kuvaan. Osaat etsiä kamerasi käyttöohjeesta tarvittavat tiedot sen sijaan, että luet käyttöohjetta kannesta kanteen. Käsittelemme mm. erilaiset kameratyypit, kameran perusominaisuudet kuten aika, aukko ja polttoväli sekä muutama sana pikseleistäkin. Saat vastauksia kysymyksiin: Miksi kuvista ei aina tule teräviä? Kuinka pysäyttää lintu lennossa? Miten syväterävyys toimii? Kuinka rajata kuvat oikein?

Kurssilla saa valmiuden oppia pois täysautomaattiasetuksista. Peruskurssin asiat pitäisi valokuvaajalla olla ns. selkärangassa, joten näitä ei kokeneempikaan kuvaaja kertaa koskaan liikaa.

 

Kurssilla ei opeteta kameran toimintojen käyttöä, koska kameramerkkejä on todella paljon. Ota kamera ja käyttöohje kurssille mukaan. Ennakkotehtävänä on etsiä käyttöohjeesta ja kamerastasi  "Histogrammi". Miten se saadaan näkymään kameran takanäytöllä. 

Luonteva jatko valokuvauksen peruskurssille on Lightroom peruskurssi, jolla puhutaan enemmän siitä mitä kuville tehdään kuvaamisen jälkeen eli otettujen kuvien karsimisesta, arkistoinnista, kuvankäsittelystä ja julkaisemisesta kuvan käyttötarkoituksen mukaan.

Hinta: 55 €, TVS:n jäsenet 40 € 

LIGHTROOM PERUSKURSSI 
26.-27.10.2024
Lauantaina ja sunnuntaina klo 10-14

Paikka: Hatanpään koulu, Haapakuja 2, Tampere. Yhteystiedot ja kartta

Kouluttajat: Juha Jokinen, Tampereen Valokuvausseura ry

Osallistujamäärä: 25 henkilöä. 

Kenelle tarkoitettu: Sinulle, joka haluat oppia, mitä digikameran kuville pitää tehdä kuvaamisen jälkeen.

Kurssin sisältö: Lightroom Classic (LrC) -kuvankäsittelyohjelmalla voit järjestellä ja parannella valokuvia. Kuvien valoisuuden, värien, kontrastin ja terävyyden, sekä pienten virheellisten yksityiskohtien poistaminen on helppoa. Kurssilla tutustumme ohjelman ominaisuuksiin aloittelijan näkökulmasta.
 

Opit karsimaan turhat kuvat pois näppärästi ja helposti, tallettaa ne tietokoneelle hallitusti ja antaa niille hakusanat, joilla kuvat löytyvät jälkeenpäin. Puhallat kuvien väreihin puhtia kuvankäsittelyllä sekä julkaiset kuvat käyttötarkoituksen mukaan oikean kokoisina kuvatiedostoina. Myös uudet hienot tekoälyyn pohjautuvat työkalut käydään läpi.

 

Suosittelemme, että otat oman tietokoneen mukaan ja lataat siihen LrC -ohjelman hyvissä ajoin etukäteen (tunnilla ei käsitellä Creative Cloud-pilvipalveluversiota). Varmista ohjelman toimivuus ja päivitykset avaamalla se tietokoneessasi ennen kurssia.

 

Adoben sivuilta on ohjelman esittely ja voit ladata maksuttoman kokeiluversion.

 

Hinta: 55 €, TVS:n jäsenet 40 € 

AdobeStock_341941253 kopio.jpg
AdobeStock_473451284 kopio.jpg

HENKILÖKUVAN VALAISUKURSSI STUDIOSSA

Lauantaina 6.10.2024 klo 10-17

Paikka: Valokuvausseuran studio, Lielahden kartano, Tehdaskartanonkatu 38, Tampere. Yhteystiedot ja kartta

Kouluttajat: Juha Jokinen ja Jari Ahola, Tampereen Valokuvausseura

Osallistujamäärä: 10 henkilöä.

Kenelle tarkoitettu: 

Kaiken tasoisille harrastajille, jotka haluavat opetella henkilökuvauksen perusvalaisua ja näkemään valon merkityksen valokuvassa. Ei vaadi aikaisempaa kokemusta studiovalaisusta.

Kurssin sisältö: Opit rakentamaan valaisun yhdellä tai useammalla valolla sekä luonnonvalolla. Tutustumme valonmuokkaimiin ja niiden sijoitteluun ja jonkin verran myös mallinohjaukseen. Paikalla on malli, joten voit itse keskittyä kuvaamiseen. Kuvauksia tehdään studiossa ja kartanon upeassa sisämiljöössä. Valaisemalla erotut kuvaajana!

Hinta: 70 €, TVS:n jäsenet 60 € 

Katso video=>

STUDION PEREHDYTYS – VAIN JÄSENILLE

Seuran jäsenille järjestetään säännöllisesti lyhyitä perehdytyksiä studion laitteisiin ja kartanon kulunvalvontaan. Näistä tiedotetaan erikseen. Perehdytyksessä käynti mahdollistaa studion vuokraamisen omalla ajalla. Suosittelemme ensin studiokurssia. Lisätietoja studion käytöstä  www.valokuvausseura.com/studiotoiminta

MUSTAVALKOVEDOSTAMISEN TYÖPAJAT
Torstaisin 22.8.2024 alkaen 12 kertaa
klo 17:30-20:00.

Paikka: Valokuvausseuran studio, Lielahden kartano, Tehdaskartanonkatu 38, Tampere. Yhteystiedot ja kartta

Kouluttaja ja lisätiedot: Jari Ahola

Osallistujamäärä: 10 henkilöä. 
 

Lisätiedot: Mukaan voi hyvin tulla myös kesken kauden. Ota tällöin yhteyttä kouluttajaanPimiötyön osaavat voivat käydä myös omalla ajalla, sopimalla asiasta kouluttajan kanssa. Kysy lisää laittamalla viestiä kouluttajalle=>

Kenelle tarkoitettu: Vasta-alkajat ja aikaisemmin pimiössä olleet.

Työpajan sisältö: 

Vasta-alkajat saavat kurssilla yksityiskohtaisia neuvoja filmin kehittämiseen, kuvien vedostamiseen, filmikuvaukseen ja tarvikkeiden hankkimiseen.

 

Aiemmin pimiötyötä tehneet voivat palauttaa vanhoja taitoja ja saada ohjeita itsenäiseen pimiön käyttöön. Kurssilla keskitytään kuvien vedostamiseen, mutta filmin kehittäminen on myös mahdollista. Värinegatiiveistakin voi vedostaa sävykkäitä mustavalkokuvia. Vedostuskemikaalit hankitaan yhteisesti kouluttajan toimesta. Papereita voi ostaa paikan päältä tai tuoda omat mukanaan. 

Hinta: 60 €+ materiaalimaksu 25 €, TVS:n jäsenille 50 € + 25€

Silta_DSC_3099.jpg
ILMOITTAUTUMINEN JA KURSSIMAKSU

Ilmoittaudu kurssille ilmoittautumislinkin kautta. Kurssin laskun ja kurssi-infon saat sähköpostiisi noin kaksi viikkoa ennen kurssin alkua.

Maksaminen työsuhde-edulla>
Kurssim
aksun voit maksaa työsuhde-edulla, kun olet ensin saanut seuralta laskun. Lisää maksaessasi maksuun laskun viitenumero, mikäli palvelusta löytyy lisätietokenttä. Kulttuuriedulla voit maksaa jäsenmaksun, studiovuokran ja kurssimaksun.

Voit peruuttaa osallistumisesi joko vahvistusviestin mukana tuleesta peruutuslinkistä tai peruutusehtojen mukaan. 

Peruutusehdot=>

KURSSITUNNELMIA

Peruskurssi_20211120_IMG_6436.jpg

VALOKUVAUKSEN PERUSKURSSI MARRASKUU

 

Täysi luokka aktiivisesti kysymyksiä tekeviä harrastajakuvaajia.  

 

Juha Jokisen johdolla parin päivän aikana opittiin, miten perusasiat vaikuttavat kuvaan. Niitä voi heti hyödyntää omassa kamerassa kaikenlaisiin valokuvauksen osa-alueisiin.

VALOKUVAUS YHTEISENÄ HARRASTUKSENA

 

Valokuvaus on mukavaa yhdessä tekemistä, toteavat kaikki kolme kurssillamme ollutta pariskuntaa. Heistä Pertti on aloittanut harrastuksensa jo 60-luvulla pimiöaikaudella, kun taas Tarja vasta puoli vuotta sitten. Jokaisella heistä on oma kamera ja melkein kaikilla oma läppärikin. "Jos tietotekniikka ei ole tuttua, kannattaa hakeutua esimerkiksi työväenopiston kursseille", sanoo ATK-opettajan työstä eläkkeelle jäänyt Marja Riitta Heinonen. "Ilman tietotekniikkaa ei oikein nykyvalokuvauksessa pärjää". Marja-Riitta ja Pekka ovat Hämeenlinnan kameraseuran jäseniä ja Taina ja Heikki Tampereen Valokuvausseuran jäseniä. Kursseillemme voi osallistua, vaikka ei olisi minkään kameraseuran jäsen.

Kuvassa: Marja-Riitta ja Pertti Heinonen – Taina ja Heikki Hakala – Tarja ja Jorma Rantama

KOKO PERHE HARRASTAA

 

Olipa harrastus mikä vaan, se vie aikaa ja rahaa. Parasta on, kun tuon ajan voi käyttää perheen kesken. Yhdessä mietitään hankintojen järkevyyttä ja käyttötarkoitusta sekä eteen tulevia tekniikkaongelmia. Kursseillemme osallistuu myös perheen nuoret 13- vuotiaasta ylöspäin. Digiperuskurssilla heitä oli kaksi vanhempiensa kanssa.

Eelis Tykkyläinen sai kameran joululahjaksi ja tuli äitinsä Mervin kanssa kurssille. ”Tulimme hakemaan oppia mikrojärkkärin käyttöön ja säätöihin. Olemme ilmoittautuneet myös tulevalle Lightroom-kurssille”.

 

Vilma ja Sami Rautiainen tulivat ensin kurssille ja sen jälkeen suunnitelmissa on sopivan kameran hankkiminen. "Hyvä kurssi, taidamme liittyä myös jäseneksi", totesi isä Sami kurssin päätyttyä.Suomen Kameraseurojen Liitolla on nuorille kuvaajille tarkoitetut verkko-, Facebook- ja Instagram-sivut.

Palautetta kurssin vetäjä Juha Jokiselle Lightroom peruskurssilta.

 

Kiitos materiaalista ja kerrassaan häkellyttävän hyvin esitetystä peruskurssista. Loistava opettaja olet! Sanoo paljon opettajia ja kurssien vetäjiä nähnyt ja kokenut. Kaikki tämä innosti minua uudestaan kuvaamaan!

 

Kiitoksin ja terveisin,

Satu Valkama 

(ent. koulutussuunnittelija)

 

Hei Juha!

 

Suuret kiitokset erinomaisista luennoista ja näistä kalvopohjista.Näit paljon vaivaa aiheen hyväksi. Pudottelit täsmävastauksia kuulijoitten esittämiin kysymyksiin. Olit varsinainen tietohirmu. Lakaisit kaikki pinnat kotiin!

 

Yst.terv.Gábor

IMG_2882

Peruskurssilaiset 9-2019

Peruskurssi 2-1019-1471

Peruskurssilaiset 2-2019 ryhmäkuvassa.

Lightroom peruskurssi

Lightroom kurssilaiset tuumasivat, että kahvia kuluu, kun pitää koko ajan tarkkana seurata opetusta.

Valokuvauksen peruskurssi 1-2018-31688

Kevään 2018 kurssi alkoivat valokuvauksen peruskurssilla. Kurssilaiset kertoivat heitä kiinnostaneen esimerkiksi suljinajan merkitys kuvassa sekä terävyysalueen hallinta. Joku sanoi saaneensa hyvän päivityksen filmiajasta digimaailmaan, kuulleensa RAW-kuvasta ja peilittömistä järjestelmäkameroista nyt ensimmäistä kertaa. Kurssilla sai myös kysyä, eikä se ollut pelkkä luento.

Lr-kurssi_9-2016

Maailmanlaajuisesti yleisimpiin harrastaja ja ammattivalokuvaajien käyttämiin ohjelmiin lukeutuu Adobe Photoshop Lightroom. Ohjelman perusteita opittiin syksyn toisella Lightroom-kurssilla syyskuussa 2016.

Kurssikuva 11-2015_7958

Syksyn 2015 viimeinen kurssi oli digikuvauksen peruskurssi. Hatanpään koulun luokkahuone palauttaa monelle kouluajat mieleen, mutta tällä kerralla asia on niin mielenkiintoista, että kurssipäivät kuluvat nopeasti.

20151024-_MG_4224-Edit

Adoben päivitys import-toimintoon aiheutti kurssilaisille erilaisen näkymän, kun kuvia tuodaan ohjelmaan. Tästäkin kuitenkin selvittiin ja ryhmäkuvassa jo hymyiltiin. Lightroomin peruskurssi lokakuussa 2015.

Peruskurssi_9-2015 (1 of 1)

Syksyn 2015 kurssit alkoivat peruskurssilla. Kurssilaiset yhteiskuvassa.

20150328-_MG_8420

Kevään 2015 toisella peruskurssilla oli oppilas jokaiseen luokkamme pulpettiin. Kurssi vetäjä Juha Jokinen totesi osallistujien olevan jostakin syystä digikuvauksen peruskurssilla suurimmaksi osaksi naisia, kun taas Lightroom-kursseilla on enemmistö miehiä. Syytä tähän jakautumaan emme tiedä. Hatanpään koulun äidinkilenluokka tarjoaa hyvät puitteet tehokkaaseen oppimiseen.

10-2014-9846

Lokakuun 2014 Digi-peruskurssi 2. Ensimmäinen kurssipäivä takana.

Kesakurssi_2014-0041

Syksyn 2014 syventävän Lightroom-kurssin vetäjä Juha Jokinen kertoi kuinka hyvä on ymmärtää mikä LR on ja kuinka paljon sen hyvällä hallinnalla voi säästää aikaa kuvien kanssa työskennellessään.

20140920-IMG_0413

Lightroom peruskurssille otamme hieman vähemmän osallistujia, jotta voimme neuvoa mahdollisimman montaa kurssin edetessä. Suosittelemme omaa läppäriä ja siihen Lightroom -ohjelman ostamista tai ilmaisen kokeiluversion lataamista. Pöytäkoneen omistava kurssilainen tekee esimerkiksi yhteistyötä vieruskaverin kanssa.

Studiokurssi_kevat2014-IMG_9508

Tunnelmia kevään 2014 studiokurssilta.

bottom of page