Pimiötoiminta
Seuralla on pimiö filmikuvauksesta ja pimiötyöskentelystä kiinnostuneille tai filmikameran käyttöä suunnitteleville kuvaajille. Kameraakaan et heti alkuun välttämättä tarvitse, sillä voit tulla mukaan pelkillä kuvatuilla negatiiveilla. Meiltä löytyy pari filmikameraa lainattaviksi.
Pimiöryhmä järjestää perinteisellä tekniikalla tehtyjen valokuvien näyttelyitä.
Seuran pimiötoiminnasta vastaa Jari Ahola
Jalovedostusryhmä
Ryhmän tapaamisissa keskitytään vaihtoehtoisiin vedostusmenetelmiin, jotka poikkeavat tekotavaltaan ja ulkonäöltään tämän päivän tavanomaisista valokuvien valmistustavoista. Vedostaminen vaatii aikaa ja kokeilua, mutta kärsivällisyys palkitaan yksilöllisillä ja hienoilla lopputuloksilla.
Tapaamiset päivittyvät näille sivuille aina niiden varmistuttua. Tapahtumat ovat kaikille seuran jäsenille avoimia, mutta tilojen vuoksi osallistujamäärä on rajoitettu kurssista riippuen. Pääosin kurssit ovat veloituksettomia, mutta joillekin kursseille tulee pieni osallistumismaksu. Järjestämme myös tapaamisia, joissa keskustelemme kuvista ja pohdimme yhdessä tulevien kurssien sisältöä jäsenten mielenkiinnon mukaan. Nopeimmin tiedot tapahtumista saat, kun ilmoitat yhteystietosi ryhmän vetäjälle.
Seuran jalovedostusryhmän toiminnasta vastaa
Heli Markkola-Myrskylä.
Pimiön käyttö ja vuokraus
Seuran pimiö sijaitsee Lielahden kartanossa. Pimiön toiminta jakautuu kahteen osaan, omatoimiseen ja opastettuun työskentelyyn. Osaavalle pimiö on käytössä viikon jokaisena päivänä kerta- tai kausimaksulla. Aloitteleva filmikuvaaja tai kertausta haluava voi osallistua ohjatulle kurssille.
Kamerakoulu antaa muutamia vinkkejä ja ohjeita filmikuvaukseen=>
Kiinnostus filmikuvaukseen ja mustavalkovedostamiseen kasvaa. Katso Maaseudun Tulevaisuus -lehden artikkeli aiheesta=>
Pimiötila varataan studio/pimiövarauskalenterin kautta.
Työpajat
ISOFORMAATTIKAMERALLA KUVAAMINEN 7.-8.9.2024
DIGITAALINEN NEGATIIVI 21.-22.9.2024
Tampere Photo Festivaalin yhteydessä.
Lisätietoja www.photofestival.fi
Suolavedos
26.-27.10.2024 Lielahden kartanolla
Suolavedos oli hallitseva paperipohjainen valokuvausprosessi positiivikuvien tuottamiseksi negatiivista vuodesta 1839 noin vuoteen 1860Englantilainen tiedemies ja keksijä Henry Fox Talbot loi suolapaperitekniikan 1830-luvun puolivälissä. Hän teki niin sanotun "herkän paperin" "valokuvaukseen" kastelemalla kirjoituspaperiarkin heikosti tavallisen ruokasuolan ( natriumkloridi) liuoksella, pyyhkimällä ja kuivaamalla sen ja harjaamalla sen toiselta puolelta vahvalla hopeanitraattiliuoksella. . Tämä tuotti kestävän hopeakloridipinnoitteen, joka oli erityisen valoherkkä kemiallinen tila. Paperi tummui, kun se oli alttiina valolle. Kun tummuminen arvioitiin riittäväksi, valotus lopetettiin ja tulos stabiloitiin käyttämällä vahvaa suolaliuosta, joka muutti kemiallista tasapainoa ja teki paperista vain hieman herkkiä lisäaltistukselle. Vuonna 1839 pesu natriumtiosulfaattiliuoksella ("hypo") todettiin tehokkaimmaksi tavaksi saada tulokset todella valonkestäviä
Digitaalinen negatiivi jatko
7.-8.12.2024 Lielahden kartanolla
Jatkokurssi perusteet osaaville.
Tampereen Valokuvausseura järjestää Esa Ylijääskön vetämän työpajan valokuvausseuran pimiössä , jossa syvennytään digitaalisen negatiivin valmistamiseen pimiö olosuhteisiin ja menetelmän syventäviin tekotapoihin.
B & W filmikuvaustyöpaja
8.-9.6.2024 Lielahden kartanolla
Lauantaina kuvataan ohjatusti filmille ja sunnuntaina vedostetaan kuvat seuran pimiöllä. Sopii aloittelijoille, joilla ei ole aiempaa kokemusta tai jotka haluavat vetreyttää vanhoja taitoja.
Märkälevykuvauksen työpaja
Viikonloppukurssi 4.-5.11.2023 klo 10-18 molempina päivinä.
Paikka: Valokuvausseuran studio, Lielahden kartano, Tehdaskartanonkatu 38, Tampere. Yhteystiedot ja kartta
Kouluttaja: Raimo Dahl
Osallistujamäärä: 6 henkilöä.
Wetplate collodion – Märkälevykuvauksen työpaja.
Opeteltava menetelmä on märkälevy kollodion. Kuva valotetaan mustalle aumiinilevylle.
Paikkana Valokuvausseuran tilat Lielahden kartanolla. Osallistujamäärä on rajoitettu 6 henkilöön.
Ohjelma: Lauantaina märkälevy kollodion valokuvauksen työnkulku, kemiat, turvallisuus, kuvaaminen. Sunnuntaina kuvien jälkikäsittely.
Molempina päivinä tunnin lounastauko ja kahvitaukoja sopivassa kohdin.
Huomaa, että hopeanitraatti on sotkevaa, eli ota mukaan sellaiset vaatteet, joiden sotkeutuminen ei haittaa. Suojaavat hanskat (nitrilli) saat kurssin puolesta. Lauantaina opetellaan myös kollodionin sekoitus käytännössä.
Opetus, sisältää materiaalit sekä käytettävät kemiat ja 2kpl 9x12cm kokoista alumiinista kuvaa vernissattuna.
Kurssilaiset saavat työpajan oppimateriaalin mukaansa.
Omaa kameraa ei kurssilla tarvita.
Työpajan aikana on mahdollisuus hankkia lisämateriaalia omakustanteisesti, jos haluaa ottaa useamman kuvan, 15 €/kuva (9x12 cm kuvakoko). Myös kemioita voi ostaa kurssin jälkeen. Ilmoita etukäteen mahdollisesta kemioiden tarpeestasi. Kurssilaiset saavat 10% alennuksen kurssin aikana ostetuista kemioista.
Hinta: Ilmainen
Kurssista voi kysyä tarvittaessa lisätietoja Raimolta: raimo@hopeaajavaloa.fi
Raimo Dahl (s. 1970) on nykyisin tamperelainen valokuvaaja, joka on filmikuvauksen lisäksi useamman vuoden kuvannut pääsääntöisesti märkälevylle. Hän on pitänyt useita näyttelyitä Suomessa ja kuvannut muotokuvia mm. aikaisemmilla Tampere Photo Festivaaleilla.
Ennen vanhaan kiertävät valokuvaajat ikuistivat merkkihenkilöitä ja perheitä hyvin aikaa kestäviin valokuviin. Märkälevytekniikka keksittiin Englannissa 1851 ja sen kehitti mies nimeltä Frederick Scott Archer. Se korvasi aiemman dagerrotypia-tekniikan.
Märkälevyvalokuvaus on käsityötä ja tekniikaltaan vaativaa. Jokainen kuva on ainutlaatuinen. Nykyisin Suomessa aktiivisia märkälevykuvaajia on noin 25.
Syanotypiakurssi
Kaksi saman sisältöistä kurssia - voit ilmoittautua vain toiseen
Lauantaina 2.12 ja sunnuntaina 3.12.2023, klo 10-17.
Paikka: Valokuvausseuran studio, Lielahden kartano, Tehdaskartanonkatu 38, Tampere. Yhteystiedot ja kartta
Kouluttaja: Jenni haili
Osallistujamäärä: 6 henkilöä.
Syanotypia eli sinikopiomenetelmä on vanha valokuvien jalovedostusmenetelmä, jonka keksi sir John Hershel vuonna 1842. Syanotypia perustuu rautasuoloihin jotka yhdistettynä liuoksena muodostavat paperille siveltynä UV-valolle herkän pinnan. Kuvat valotetaan pinnakkaismenetelmällä auringon valossa tai uv-valolähteellä. Valottamisen tuloksena syntyy menetelmälle tunnusomainen preussinsininen pigmentti, joka on hyvin säilyvä.
Kurssilla tutustutaan syanotypian perustekniikkaan ja tehdään kuvia kurssilaisten omista negatiiveista (ison formaatin pimiönegatiivit, filmille tulostetut negatiivit tai lasinegatiivit) tai muista läpikuultavista materiaaleista (esim. kasvit, pitsikankaat, sulat yms.). Materiaalimaksu sisältää kurssilaisille 2 kpl digitaalisia negatiiveja.
Syanotypia on hauska, helppo, turvallinen ja monipuolinen tekniikka, joka sopii myös valokuvausta taitamattomille.
Välineet, materiaalit ja kemiat tulevat järjestäjän puolesta. Kurssille saa mielellään ottaa myös omia negatiiveja ja vedostettavia materiaaleja.
Hinta: Ilmainen
Kurssista voi kysyä lisätietoja Heli Markkola-Myrskylä noisy.lux(at)gmail.com
Jenni Haili (TaM) on historiallisiin pimiötekniikoihin erikoistunut valokuvataiteilija, Suomen Pimiötaiteilijat ry:n perustajajäsen ja varapuheenjohtaja. Jennillä on laaja opetuskokemus Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta ja lukuisista pimiökursseista eri tilaajille. Lisää tietoa opettajasta: www.jennihaili.com ja Instagram @jennihaili