top of page

10 vinkkiä kevään kuviin

1. MENE LÄHELLE Kun kuvaat kukkia läheltä pitkällä polttovälillä, käytät automaattisesti

pientä terävyysaluetta ja kuvan kohde erottuu paremmin. Mitä suurempi aukko (pienempi f-luku) sitä lyhyempi terävyysalue. Makrokuvaukseen tarkoitettu objektiivi on hyvä valinta.


2. KUVAA IHMISIÄ - OTA PALJON KUVIA Kevät saa ihmiset iloisiksi ja liikkumaan kun aurinko lämmittää ja koronakin hellittää pikku hiljaa. Kuvaatpa sitten kaupungin vilinässä tai maaseudulla, kotirauhan piirissä olevia alueita ei saa kuvata. Liikkuvaa kohdetta voi panoroida. Aseta esim. liikeessä olevia autoja kuvatessasi suljinaika 1/160 s ja tarkennustavaksi AF-servo eli jatkuvatarkennus. Seuraa ohi ajavaa autoa liikuttaen kameraa sivusuunnassa. Auto on terävä, mutta taustaan tulee liikettä ja kuvaan vauhdin tuntua. Kunnioita kuvattavia ja kysy lupa kuvaamiseen sekä aina kuvien julkaisemiseen.

3. KATSO MAANRAJAAN Monet eläimet ovat talvihorroksessa ja heräävät kevätauringon lämmittäessä. Käärmeistä on hyvä muistaa, että kyy on myrkyllinen ja rantakäärme rauhoitettu.

4. KUVAA VASTAVALOON Auringonpaisteella ihmistä kuvatessa kasvot saattavat jäädä tällöin liian tummiksi. Käytä kameran M-asentoa eli käsisäätöä. Alivalota vallitsevaa valoa 1-2 aukkoa ja käytä kameran päällä olevaa salamaa tai valkoista heijastinta palauttaaksesi valoa henkilön kasvoille. Varmista tulos histogrammista. Jos haluat pehmentää taustan käyttämällä suurta aukkoa kirkkaassa vastavalossa, voit joutua käyttämään erillistä salamaa, jossa on High Speed Synch ominaisuus (HSS).

5. KÄYTÄ VÄRIHARMINIOITA Kevään valossa värit heräävät kukissa ja lehdissä loistoonsa. Etsi yksinkertaisia väriyhdistelmiä kuten keltaista ja sinistä tai punaista ja vihreää.


6. KÄYTÄ VASTAVALOSUOJAA JA FILTTEREITÄ Valon osuminen linssiin heikentää kontrastia ja värikylläisyyttä. Polarisaatiosuodin vahvistaa taivaan sinisyyttä ja poistaa vedestä heijastuksia.

7. KÄYTÄ KÄSITARKENNUSTA Joskus joutuu kuvaamaan puskien ja oksien läpi pysyäkseen eläimiltä piilossa. Käytä käsitarkennusta tai ainostaan keskinmmäistä tarkennuspistettä, mikäli kamerasi on asetettu automaattitarkennukselle. Paina laukaisin puoliväliin tarkentaaksesi kohteeseen, pidä se puolivälissä ja sommittele kohde, paina laukaisin pohjaan ottaaksesi kuvan.


8. KIRSIKKAPUUT KUKKIVAT Kaikki muutkin tuntuvat olevan kuvaamassa kirsikkapuita ja kuvassa on paljon ihmisiä. Kello soimaan ja aamulla aikaisin on rauhallisempaa. Kerran kesässä kannattaa myös herätä neljältä ja kuvata kesän aikaista valoa sekä kuunnella lintujen äänekästä laulua.


9. POIS TÄYSAUTOMAATTIASETUKSESTA Opettele käyttämään aukon tai suljinajan esivalintaa tai M-asentoa. Monissa kameroissa on auto-ISO ominaisuus, jolloin voit laittaa aukon sellaiseksi kuin kohteen syväterävyyden haluat, suljinajan riittävän lyhyeksi ja kameran automaattinen ISO-arvon säätö valottaa kuvan oikein. Kuvattaessa juoksevaa tai aaltoilevaa vettä, voi puolestaan asettaa aukon pieneksi ja suljinajan niin lyhyeksi, että veden liike näkyy kuvassa tai jopa pehmenee utuiseksi. Kirkkaassa valossa voi kameran säätövara loppua kesken, jolloin pitää käyttää ND-filtteriä valon määrän vähentämiseksi.


10. TULE VALOKUAUSSEURAN PERUSKURSSILLE Kameran käyttöä ei opi lukemalla ohjekirjaa kannesta kanteen. Kurssilla opit ymmärtämään, miten eri valokuvauksen asiat vaikuttavat kuvaan ja mitä asioita oman kameran käyttöohjeesta kannattaa etsiä tehdäksesi omista kuvistasi entistä hienompia.

52 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page