

Lielahden kartano 28.8.-2.10.2022

Antti Karppinen
Rakennettu kuva
Antti Karppinen vie sinut rakennettujen kuvien maailmaan. Kurssilta saat työkaluja luovuuden kehittämiseen, tarinoita kuvien takaa ja paljon inspiraatiota kuvaamiseen, valaisuun, kuvien suunnitteluun ja toteuttamiseen.
Luento Finlaysonin Werstaan auditoriossa sunnuntaina 18.9. klo 11-17.
Werstaan auditorio, Väinö Linnan aukio 8.
Hinta 20 €, henkilömäärä 70
Antti Karppinen on palkittu, kansainvälisen uran tehnyt valokuvaaja / Digital Artist. Antti kuvaa ja kouluttaa niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Hän on voittanut mm. kahdesti Photographic World Cup kultamitalin, FEP European Professional Photographer of the year 2021 -tittelin, sekä hänet on palkittu lukuissa muissa arvostetuissa kilpailuissa. Yhteistyötä hän tekee mm. Adoben, Fujin, Elinchromen KoyLabin ja Chromaluxen kanssa.

Pia Maria Rautio
Pysäyttävä potretti
Pia kertoo omasta työskentelystään ja käyttämistään visuaalisista keinoista muotokuvissa.
Luento Finlaysonin Werstaan auditoriossa lauantaina 17.9. klo 15-17. Väinö Linnan aukio 8.
Ilmainen, henkilömäärä 70. Ilmoittautuminen vaaditaan.
Pia Rautio on kansainvälisesti palkittu Fine Art-muotokuvaaja.
Krister Löfroth
Valaisemalla kehityt kuvaajana
Finlaysonin Werstaan auditoriossa lauantaina 17.9. klo 12-14. Väinö Linnan aukio 8.
Ilmainen, henkilömäärä 70. Ilmoittautuminen vaaditaan.
Krister Löfroth on kansainvälisesti palkittu muotokuvaaja.
Wetplate collodion - Märkälevy

Olli Jaakkola
Isoformaattikameran käyttö ja laakafilmille kuvaaminen. Perjantaista sunnuntaihin 9.-11.9.
Pe klo 18-20, la-su klo 9-16.
Paikkana Valokuvausseuran tilat Lielahden kartanolla. Osallistujamäärä on rajoitettu 8 henkilöön.
Kurssin kuvaus: Kurssi on ”hands-on” työpaja, jossa perehdytään isoformaattikameran ominaisuuksiin ja käyttöön sekä laakafilmille kuvaamiseen sekä filmin kehittämiseen.
Perjantaina tutustumme eri tyyppisiin isoformaattikameroihin, niiden teknisiin ominaisuuksiin ja käytettäviin objektiiveihin. Lauantaina aloitamme perehtymällä laakafilmikameroille ominaisiin säätöihin, ”shifteihin” ja ”tiltteihin” ja niiden vaikutuksista kuvaan. Opiskelemme kameran tarkentamista ja syväterävyyden hallintaa sekä teoriassa että käytännössä. Suurimman osan päivästä käytämme kuvaamiseen kartanon alueella (ulkona tai sisällä, säästä riippuen). Kuvaustilanteissa kokeilemme eri säätöjen mahdollisuuksia ja niiden vaikutuksia lopulliseen kuvaan. Jokainen osallistuja pääsee itse säätämään kameran asetuksia ja valottamaan filmiä sekä saa näihin tarvittavaa ohjausta.
Sunnuntaina kokoonnumme pimiölle ja keskitymme laakafilmin kehittämiseen, kehityksessä käytettäviin laitteisiin ja tekniikoihin. Kehitämme edellisenä päivänä valotetut filmit sekä vedostamme niistä pinnakkaiskopiot. Kurssin päätteeksi arvioimme saatuja kuvallisia tuloksia ja kurssin kokemuksia.
Kurssi on tarkoitettu valokuvaajille, jotka ovat kiinnostuneita perehtymään isoformaattikuvaukseen filmille ja ovat valmiita hyväksymään hitaamman kuvaustavan sekä käyttämään aikaa kuvan suunnitteluun ja kameran säätämiseen parhaan lopputuloksen saamiseksi. Isoformaattikuvaus ei ole rakettitiedettä mutta ei myöskään mitään vasemman käden näppäilyä. Perehtymällä kameran mahdollisuuksiin ja toimimalla järjestelmällisesti, lopputulos on palkitseva. Osallistujien odotetaan hallitsevan valokuvauksen perusasiat kuten aukko, valotusaika, syväterävyys jne. Kokemus pimiötyöskentelystä, filmin kehittämisestä ja vedostamisesta ei ole välttämätöntä. Jos oma isoformaattikamera on jo olemassa, niin se kannattaa ilman muuta ottaa varusteineen mukaan. Käytössämme on muutama kamera, joten oma kamera ei ole välttämätön. Jos oman kameran hankinta on suunnitelmissa, kurssi antaa valmiudet oikean valinnan tekemiseen.
Kouluttaja: Olli Jaakkolalla on yli 20 vuoden kokemus isoformaattikameralla kuvaamisesta. Hän kuvaa mustavalkofilmille ja kehittää ja vedostaa kuvansa itse. Hänen kuviaan on vuosien varrella ollut esillä lukuisissa näyttelyissä ja hän on saanut kansainvälistäkin huomiota töillään.
Kurssiin liittyvissä kysymyksissä voit olla yhteydessä Olli Jaakkolaan, olli(at)hopeavedos.fi tai .0400 706 304
Hinta: Ilmainen. Tampere Photo Festivaalin yksi koulutustapahtuma


Juha Jokinen
Valaisun ja mallinohjauksen työpaja malleille ja valokuvaajille.
Työpaja on tarkoitettu henkilökuvauksesta kiinnostuneille valokuvaajille ja erityisesti myös malleille.
Aluksi ohjeistus valaisusta ja mallinohjauksesta sekä aiheisiin liittyvä demokuvaus. Tämä jälkeen osallistujat voivat kuvata vapaamuotoisesti mallien kanssa. Kamerat siis mukaan.
Tapahtuma toteutetaan yhteistyössä Tampere Valokuvaajat & mallit Facebook-ryhmän kanssa.
Kokoontuminen on to 15.9 klo 17 Finlaysonin alueella Siperian aukiolla.
Juha Jokinen on Tampereen Valokuvausseuran valokuvauskouluttaja ja kuvistaan kansainvälisesti palkittu muotokuvaaja.
Raimo Dahl
Wetplate collodion – Märkälevykuvauksen työpaja.
Opeteltava menetelmä on märkälevy kollodion. Kuva valotetaan mustalle aumiinilevylle.
La-su 24.-25.9. klo 10-18 molempina päivinä. Paikkana Valokuvausseuran tilat Lielahden kartanolla. Osallistujamäärä on rajoitettu 6 henkilöön.
Ohjelma: Lauantaina märkälevy kollodion valokuvauksen työnkulku, kemiat, turvallisuus, kuvaaminen.
Sunnuntaina kuvien jälkikäsittely.
Molempina päivinä tunnin lounastauko ja kahvitaukoja sopivassa kohdin.
Huomaa, että hopeanitraatti on sotkevaa, eli ota mukaan sellaiset vaatteet, joiden sotkeutuminen ei haittaa. Suojaavat hanskat (nitrilli) saat kurssin puolesta. Lauantaina opetellaan myös kollodionin sekoitus käytännössä.
Opetus, sisältää materiaalit sekä käytettävät kemiat ja 2kpl 13x18cm kokoista alumiinista kuvaa vernissattuna.
Kurssilaiset saavat työpajan oppimateriaalin mukaansa.
Työpajan aikana on mahdollisuus hankkia lisä-materiaalia omakustanteisesti, jos haluaa ottaa useamman kuvan, 20€/kuva (13x18cm kuvakoko). Myös kemioita voi ostaa kurssin jälkeen. Ilmoita etukäteen mahdollisesta kemioiden tarpeestasi. Kurssilaiset saavat 10% alennuksen kurssin aikana ostetuista kemioista.
Hinta: Ilmainen. Tampere Photo Festivaalin yksi koulutustapahtuma
Kurssista voi kysyä tarvittaessa lisätietoja Raimolta: raimo@hopeaajavaloa.fi
Raimo Dahl (s. 1970) on nykyisin tamperelainen valokuvaaja, joka on filmikuvauksen lisäksi useamman vuoden kuvannut pääsääntöisesti märkälevylle. Hän on pitänyt useita näyttelyitä Suomessa ja kuvannut muotokuvia mm. aikaisemmilla Tampere Photo Festivaaleilla.
Ennen vanhaan kiertävät valokuvaajat ikuistivat merkkihenkilöitä ja perheitä hyvin aikaa kestäviin valokuviin. Märkälevytekniikka keksittiin Englannissa 1851 ja sen kehitti mies nimeltä Frederick Scott Archer. Se korvasi aiemman dagerrotypia-tekniikan.
Märkälevyvalokuvaus on käsityötä ja tekniikaltaan vaativaa. Jokainen kuva on ainutlaatuinen. Nykyisin Suomessa aktiivisia märkälevykuvaajia on noin 25.

Näytteilleasettajat
Klikkaa kuvaa, lukeaksesi heistä lisää

Kansainvälisesti palkitun Piia Maria Raution FineArt -tyylisiä kuvia Finlaysonin alueen Terdessä.
Kuvat ovat fine art-tyylisiä, sävyt ovat tummahkoja ja tarinallisia, valo piirtävää ja kolmiulotteista.
Kuvia esillä Finlaysonin alueen Terdessä.
Jäänkö paikoilleni makaamaan vai otanko askeleen. Valoa ei ole vain tunnelin päässä, sitä on kaikkialla. Kuten on myös varjoa.
Kuviani Lielahden kartanolla.

Kurikassa nykyään vaikuttava valokuvataiteilija (VAT) Tapio Haapalahti tuo TPF näyttelyynsä kaksi erillistä kuvasarjaa:
Free Banksy ja Deep In To The Härmä.
Näyttely on esillä Lielahden kartanon Muuntotilassa.
Haluan voimaannuttaa ihmisiä antamalla heille aikaa ja elämyksiä. Otan valokuvia, joissa on tarina takana. Keskustelen kuvattavien kanssa, keitämme kahvia, luen heille runojani, meillä ei ole kiire minnekään.
Kuva lapsesta metsän ja lapsuuden reunalla. Todellisuudessa kuva on otettu takapihalla hauskojen iltapuuhien lomassa. Malli oli tyytyväinen otokseensa.
Näyttely Lielahden kartanolla.

Tampere Photo Festivaaleille minun töistäni tuli valituksi kolmen kuvan kuvasarja. Sarjan teema on sidottu The Witcher – Noituri saagan ympärille.
Näyttely Lielahden kartanolla.
Kuvissani on dramatiikkaa, voimaa ja usein mustavalkoisuutta niin sisällöllisesti kuin värillisestikin.
Kummasti meri rauhoittaa kiireisen mielen ja arjen huolet väistyivät. Päivän vaihtuessa iltaan tiesin löytäneeni sen mitä etsin - heijastuksen. Kuvatessani veden pinnan heijastuksia syntyi kuvasarja. ”Vaeltaja”
Näyttely Lielahden kartanolla.

Kuvaamista
vaikeutti huomattavasti se, että nuket olivat korokkeen päällä. Kuvat
täytyi sommitella sokkona, kamera nostettuna käsien varaan ylös.
Mitähän siitä syntyi?
Näyttely Lielahden kartanolla.
Mielen aaria -sarjan omakuvissa leikittelen fiktiivisillä identiteeteillä ja rooleilla, jotka edustavat ihmisyyden eri puolia.
Näyttely Lielahden kartanolla.
Toni tuo Tampere photo festivaaleille kaksi henkilökuvaa. Kuvat ovat esillä Finalaysonin alueeen Mediatunnelissa.

Teokseni tunnustelee aikaa ja tarttuu hetkeen. Samalla se muistuttaa meitä oman ajan tärkeydestä.
Finlaysonin alue, Terde
Shamaanien on uskottu mystisen luontosuhteensa takia kykenevän liukumaan itsenä ja toisen välillä.
Pertti käsittelee tiiminsä kanssa aihetta valokuvan kautta ja tuo Tampere Photo Festivaaliin kaksi kuvaa. Kuvat ovat nähtävissä Finlayson Mediatunnelissa.
Teos on Kiviahon tapaan syntynyt leikkien, rajoja rikkoen ja ohjaillen iloisia vahinkoja hajonneilla laitteilla mielen syvillä ja välillä rankoillakin teemoilla. Isan kuvia on Finalysonin Kattokahvilassa.

Ari tuo Tampere Photo Festivaaleille Hervannassa kuvatun kuvan. Kuva on nähtävillä Finlaysonilla Satakunnankadun alittavassa Mediatunnelissa.
Teossarjassani käytin vanhentunutta Kodakin Ektachrome E100-GX -diafilmiä. Epävarmuustekijät yhdessä antoivat kuvaajalle ja kuvattavalle vapauden olla ajattelematta lopputulosta. Suurimmalla todennäköisyydellä filmistä ei onnistuisi yksikään ruutu.
Tavoitteenani on, että katsojan ja teosteni välille syntyy yhteys, että teokseni herättää katsojassa jonkin ajatuksen tai tunteen.
Pasin kuvat ovat Lielahden kartanolla.

Nämä teemalliset valokuvat ovat syntyneet kahden kaveruksen yhteisestä harrastuksesta, jossa Markku sommittelee kameran takana ja Jenni lumoaa kameran etupuolella.
Markun ja Jennin kuvat näet Lielahden kartanolla.
Aten kuvia inspiroi vahvasti elokuvamaailma. Kuvissa on usein havaittavissa myös tietynlaista leikkimielisyyttä ja ''eksentristä huumoria''. Kuvat ovat nähtävillä Lielahden kartanolla.

Sarjassani Sukulaiset kritisoin ihmisen käsitystä itsestään irrallisena luonnosta ja muista eliöistä.
Rauhan kuvia Lielahden kartanolla.
Kuvaan monipuolisesti ihmisiä, eläimiä ja luontoa, luonnossa erityisesti lintujen kuvaaminen on vahvimpia osaamisalueitani. Kuvia löydät Finlaysonin alueen Kattokahvilasta.
Kuvia sarjaan hän on ottanut niin Suomessa kuin Uudessa-Seelannissakin ja kokonaisuus on ollut työstössä viiden vuoden ajan. Kuvat ovat esillä Lielahden kartanolla.

Haluan tallentaa muotokuviin hetken merkityksellisyyden ja läsnäolon.
Kuvani löytyvät Finlaysonin alueen Terdestä.
Kuvaan vain TFCD pohjalta hyvin laajalla genrellä, jota pidän ehdottomasti suurena rikkautena. Kuviani löytyy Lielahden kartanolta.
Talvinen kuvasarja kertoo haaveista, unenomaisesta tunteesta ja toisaalta halusta paeta kaikkea, mitä maailma meiltä vaatii. Kuvat Lielahden kartanolla.

"Mother Earth" Jokainen kevät se puhkeaa kukkaan odottaen kärsivällisesti omaa tuhoaan. Siinä on elämä ja toivo ja kauneus jota se yksin hoitaa, vaikka se tietää. Kiaan kuvia Finlaysonin alueen Kattokahvilassa.
Koirakuvaajana haluan tuoda koirat esille myös omistajiensa kanssa.
Kuvani löytyvät Finlaysonin alueen Mediatunnelista.
Henkilökuvaukseen keskittynyt kuvaaja Kangasalta. Kuvia löytyy Finlaysonilta Satakunnankadun alittavasta
Mediatunnelissa.

Matkalla muusan kanssa – kauneutta karussa kotimaassa.
Kotimaan matkailuun sijoittuvan muoti- ja kauneusaiheisen valokuvaprojektin teoksia nähtävillä Lielahden kartanolla.
Minua on aina koskettanut noituuden demonisointi ja kristinuskon varjolla toteutetut noitavainot. Kirsin kuvia nähtävillä Lielahden kartanolla.

Valitsin näyttelyyn tämän vuoden töistä sellaisia, jotka puhuttelevat itseäni, toivottavasti myös sinä saat niistä erilaisia fiiliksiä. Kuvat löytyvät Lielahden klartanolta.
