TPF-logo sininen_lores_57A9014 kopio.jpg
TVS-PhotoFESTIVAL-logo_valk.png

Lielahden kartano 13.-26.9.2021

 

Janne Korkko

Hasam Shamin pakolaisleiri joulukuussa 2016. Pakolaispoika lennättää itse tekemäänsä leijaa Hasam Shamin kylän leirissä Pohjois-Irakissa. Talvi on tulossa, ulkona on neljä astetta. Kylä sijaitsee 30 km Mosulista

Vuodesta 2016 alkaneet matkat ovat muodostaneet monitasoisen kokonaisuuden, jonka kautta olen saanut sukeltaa syvälle Irakin sydämeen ja ihmisten arkeen. Koen tärkeänä korostaa omassa tekemisessä vuorovaikutuksen tärkeyttä ja pysyviä ystävyyssiteitä. On helppo palata takaisin, kun on lähtenyt avoimin mielin. Se ei ole aina itsestäänselvyys, kun ollaan tällaisissa olosuhteissa.

Esitykseni koostuu pääosin Irakiin tekemistäni matkoista ja sieltä talentamiin kuviin ja tarinoihin. Kerron ja näytän kuvia myös Yöjoki kirjan hankkeesta, jota olen tehnyt yhteistyössä fil.toh Virpi Koskelan kanssa. Saimme kirjalle kustannussopimuksen. Se on kuvattu kokonaan filmille ja saanut paljon kiitosta visuaalisesta tyylistä. 

Janne Korkko_kuva_67191297.JPG

Meeri Koutaniemi

Esitelmä – Etäyhteydellä

Mitä yhteistä on suomalaisilla ja intiaaneilla? 

Tästäkin kuulemme kun Meeri kertoo työstään Photofestivaaleilla 18.9. 

 

Hänen töitään on juuri nyt esillä Kauppakeskus Ratinan tunneligalleriassa. Kuvat lliittyvät Suomalaissiirtolaisten ja Amerikan alkuperäisväestön jälkeläisiin eli fintiaaneihin.

Meeri on keskittynyt ihmisoikeuksiin ja pitkäkestoisiin dokumentaatioprojekteihin Viimeisen viiden vuoden aikana hän on työstänyt tietokirjaa tyttöjen sukuelinten silpomisesta ja sitä vastustavasta ruohonjuuritason aktivismista ympäri maailmaa. 
 

Meeri Koutaniemi, 32, on suomalainen valokuvaaja ja toimittaja, joka syntyi Kuusamossa ja asuu tällä hetkellä Helsingissä.

 
 

Olli Jaakkola

Kurssi: Isoformaattikameran käyttö ja laakafilmille kuvaaminen

Kurssi on tarkoitettu valokuvaajille, jotka ovat kiinnostuneita perehtymään isoformaattikuvaukseen filmille, ovat valmiita hyväksymään hitaamman kuvaustavan ja käyttämään aikaa kuvan suunnitteluun ja kameran säätömahdollisuuksien soveltamiseen parhaan lopputuloksen saamiseksi. Osallistujilla odotetaan olevan kokemusta valokuvauksesta ja heidän hallisevan perusasiat kuten aukot, valotusajat, syväterävyydet ja muut sellaiset. Kokemus pimiötyöskentelystä, filmin kehittämisestä ja vedostamisesta ei ole välttämätöntä. Jos oma isoformaattikamera on jo olemassa, niin  se kannattaa ilman muuta ottaa mukaan muine kuvausvarusteineen. Oma kamera ei kuitenkaan ole välttämätön, kurssin käytössä on muutama kamera. 

Kurssin sisältö: Kaksipäiväinen kurssi on ”hands-on” työpaja, jolla perehdytään isoformaattikameran ominaisuuksiin ja käyttöön sekä laakafilmille kuvaamiseen ja filmin prosessointiin. La-su 18.-19.9. Osallistujamäärä rajoitettu 8 henkilöön.
 

Ensimmäisenä päivänä tutustutaan aluksi eri tyyppisiin isoformaattikameroihin, niiden teknisiin ominaisuuksiin ja säätömahdollisuuksiin sekä käytettäviin objektiiveihin. Laakafilmikameroille niin ominaiset ”shiftit” ja ”tiltit” ja niiden vaikutukset on helpointa oppia ymmärtämään itse kokeilemalla. Iltapäivän aikana kuvaamme kartanon alueella, säästä riippuen ulkona tai sisällä, erilaisia kohteita. Jokainen osallistuja pääsee ohjattuna itse säätämään  kameran asetuksia ja valottamaan filmiä.

Toisena päivänä kokoonnumme pimiölle ja käymme läpi laakafilmin prosessoinnin eri menetelmiä ja mahdollisuuksia vaikuttaa negatiivin kontrastiin. Kehitämme valotetut filmit sekä vedostamme niistä pinnakkaiskopiot kartanon pimiössä. Päätteeksi arvioimme saatuja kuvallisia tuloksia ja kurssin kokemuksia.

Olli Jaakkolalla (kuva) on yli 40 vuoden kokemus mustavalkokuvauksesta ja vedostamisesta kinokoosta laakafilmiin. Kemistinä hänellä on erityinen kiinnostus vedostamisessa käytettävien kemikaalien ja käsittelymenetelmien vaikutuksesta kuvaan. Kun kuvasta jätetään pois värit, korostuvat sen rakenne, muoto ja pinta aivan uudella tavalla. Vedostaminen erilaisille paperilaaduille ja vedostamiseen liittyviin eri menetelmiin perehtyminen sekä niiden harjoittaminen ovat tehneet hänestä pimiön käsityötaidon osaajan.

Hinta: Ilmainen. Tampere Photo Festivaalin yksi koulutustapahtuma


Lisätiedot ja ilmoittautuminen: Ilmoittautuminen aukeaa Photo Festivaalin verkkosivuille elokuussa. Kurssin sisältöön liittyvissä asioissa voi olla yhteydessä kurssin vetäjään, Olli Jaakkolaan, olli(at)hopeavedos.fi tai .0400 706 304

 

Taneli Eskola

Pitkän uran valokuvaajana tehnyt Taneli Eskola on kuvannut maisemien lisäksi luonnonilmiöitä ja urbaania elämää.

Valokuvanäyttelyn lisäksi kuulemme esitelmän "Historiikki". Tanelin kamerakokoelma on nähtävänä.

 

Taneli Eskola (s.1958) on helsinkiläinen valokuvataiteilija. Hän on väitellyt taiteen tohtoriksi Taideteollisessa korkeakoulussa 1998 ja ollut Aalto-yliopiston dosentti vuodesta 2010.
Eskola on pitänyt lukuisia näyttelyitä vuodesta 1979 lähtien ja hänen teoksiaan on keskeisissä kotimaisissa kokoelmissa.

Markus Jokela

Esitelmä projekteista, jotka ovat syntyneet lehtikuvistani sekä tavallisten arkisten aiheiden tärkeydestä.

”Minua inspiroi tavallisuus, elämän arki, asiat jotka eivät nouse uutismaisiksi tai joita ei välttämättä koeta sen arvoisiksi. Tavallisten ihmisten, tavallinen elämä.”

Markus Jokela on helsinkiläinen valokuvaaja, joka työskentelee lehtikuvaajana Helsingin Sanomissa. Hänen omat projektinsa ovat olleet tavallisen arjen dokumentointia.
 

Jokela on palkittu useita kertoja Vuoden lehtikuva- ja Vuoden kuvajournalisti kilpailuissa Suomessa, muun muassa Vuoden kuvajournalisti -palkinnolla vuosina 2015 ja 2016. World Press Photo -kilpailussa Jokela on palkittu kolmesti. Tänä vuonna World Press Photo -kilpailun pitkien valokuvaprojektien sarjassa Jokela sijoittui kolmanneksi projektillaan Table Rock, Nebraska.

 
Tiinan kuva.jpg

Tiina Puputti

Avoin työpaja: Tallenna tapahtumia puhelimellasi

Kuinka kuvaat paremmin tilanteen tai tapahtuman, jonka haluat ikuistaa muistoksi, jakaa somessa tai katsella kuvia yhdessä kavereiden kanssa? 
 

Aloitamme valokuvakouluttaja Tiina Puputin kuvausvinkeillä. Sitten lähdemme yhdessä ulos ja siinä meillä onkin edessämme tapahtumia. Varaudu kuvaamaan ja olemaan kuvattavana! Lopuksi kokoonnumme yhdessä katsomaan kuvia ja Tiina antaa vinkkejä sekä palautetta kuvistanne. Osallistujamäärästä riippuen palaute annetaan max. 15 kuvaajalle.
 

Tapahtuma pidetään säällä kuin säällä, joten katso säätiedote ja pukeudu sen mukaan. Kuvausvälineeksi sopii puhelin. www.tiinapuputti.com

 

Ilmoittautuminen ei ole välttämätöntä, mutta kiva jos kerrot oletko tulossa.
 

Sunnuntaina 19.9. klo 11. Kartanon aula 1. krs
Ohjelma:
- Alustus aiheeseen n. 45 min

- Kuvakävely n. 1,5 h

- Kuvien valinta, kuvapalaute ja loppusanat n. 1,5 h

Sunnuntaina klo 15
Tiinan avoin luento: Valaise tarina kuvaksi, valitse valosi tapahtumassa

Valo on valokuvauksen ydin ja kuvaajan työväline. Kuinka käytät sitä eri tavoin erilaisissa kuvauksissa? Kuinka valaiset kuvasi, kun niin haluat? Millaisen valon valitset kuvaasi? Kuinka taas valitset valon, kun olet kuvaamassa tapahtumaa?

Luento perustuu osittain Tiinan keväällä 2021 julkaistuun kirjaan: Valaise tarina kuvaksi – Henkilökuvaus studiossa ja miljöössä. Kirja on myös ostettavissa.

Hinta: Luennot ovat ilmaisia. Tampere Photo Festivaalin yksi koulutustapahtuma

Rami Hanafi

Esitelmä kuvaajan urasta ja polusta. Mitä hän on tehnyt ja mikä on motivoinut. Esillä myös kirjaprojekti lumilautailija Antti Autista sekä näemme Svalbard Unplugged-videon kuvausmatkasta Huippuvuorille.

Reissun taustalla oli aiempi matka Huippuvuorille ja siellä nähtyjen vielä laskemattomien mäkien herättämä kiinnostus. “Svalbard viittaa  tapahtumapaikkaan, Unplugged taas siihen, että olemme olleet kaikesta eristyksissä. Jos aiemmin olemme iltaisin vastailleet sähköposteihin ja miettineet Instagram-päivityksiä, ei tuolla voinut tehdä mitään ylimääräistä. Oli keskittyttävä vuorilla ja luonnossa olemiseen", kertoo  ohjaajana ja still-kuvaajana toiminut Hanafi. 

Hanafin juuret ovat lumilautailun maailmassa ja kuvausmatkoissa ympäri maailman tämän ajan kovimpien laskijoiden kanssa. Hanafin pitkäaikainen jatkuva kuvausprojekti on näyttää silmäyksiä kulissien takaa ammattiurheilijoiden elämästä. Samanaikaisesti projekti toimii myös ikäänkuin omakuvana, joka heijastaa Hanafin oman elämän polkuja.

 

Rami Hanafin luento Lauantaina Tampere Photo Festivalilla 18.9. Esillä myös kuvia.

Rami-Hanafi.jpg
 
 
 
Jalo_Porkkala_TPF-sivuille.jpg

Jalo Porkkala

Kurssi: Kumipainon perusteet

KUMIPAINON PERUSTEET

Kumipaino (kumibikromaatti) -tekniikka tunnetaan piktorialistisena taidevalokuvauksen suuntauksena 1800–1900 -lukujen vaihteesta. Vaihtoehtoisten valokuvamenetelmien yleistyessä se on myös noussut uuteen suosioon viime vuosina. Kumipainossa lopullinen kuva muodostuu vedostettaessa kerroksittain arabikumin ja väripigmenttien sekoituksella. Työskentelytavasta riippuen lopputulokset voivat vaihdella valokuvantarkasta toistosta ekspressiiviseen, maalaukselliseen ilmaisuun.


Kumipaino on pinnakkaisvedostusmenettely, jossa negatiivin koko määrittää lopullisen vedoksen koon. Osallistujilla tulisi olla 2-3 mustavalkoista suurkameranegatiivia (esim. 4x5” – 8x10”) tai digitaalisesti mieluimmin mustesuihkutekniikalla
tulostettua negatiivia, maks. n. 24x30 cm.


Kurssilla käsitellään paperin ja värien valmistelu vedostusta varten, herkisteen valmistus, analogiset ja digitaaliset negatiivit, valotustekniikat ja monikerrosvedostus. Tarjolla ovat myös ohjeet oman itsenäisen työskentelyn jatkamiseen kurssin jälkeen.

Kaksipäiväinen kurssi 25.-26.9. Osallistujamäärä rajoitettu kuuteen henkilöön.

Hinta: Ilmainen. Tampere Photo Festivaalin yksi koulutustapahtuma

Jenni Haili
Marika Hyvärinen
Anna Englund

Madam Lucida Henkikuvausperformanssi

Madam Lucida vie katsojat henkimaailmaan, jossa vallitsevat salaperäiset henkivoimat. Te näette sitä, josta ainoastaan saduissa olette lukeneet.

Eksperimentit syntyvät yleisön myötävaikutuksella. Koko seanssin ajan olette yllätytetty ja elätte selvittämättömässä salaisuuksien maailmassa. Tulkaa – nähkää ja ihmetelkää ”Henkivalokuvaa”. Useat ovat paljon kuulleet puhuttavan hengistä, vaan eivät ole heitä nähneet ja kuulleet, nyt on harvinainen tilaisuus omin korvin kuulla ja omin silmin nähdä ihmeellisiä henkiolentoja.

 

Varaa paikkasi lähettämällä ilmoittautumisesi
sähköpostilla: kolmekollektiivi@gmail.com
Esitysajat: La.18.9. klo 14, 15, 17 ja 18

Piletti: 1 paikka 50 €, 2 paikkaa 80 €, 3 paikkaa 100 €.

Esityksen kesto noin 30 min.
 

Yksi valokuvatodiste jokaisesta esityksestä. Kukin osallistuja saa kuvasta oman ainoalaatuisen valokuvataideteoksen (13 x 18 cm hopeagelatiinivedos, joka valmistetaan katsojan läsnäollessa).

Katso lisätietoja=>

image.png
 
 

Peruttu

jenni-lasi.jpg

Jenni Haili

Valokuvanäyttely Other I.

Näyttelyn valokuvat on toteutettu pääasiassa historiallisilla, hitailla ja toisinaan vaikeasti hallittavilla menetelmillä. Lue taiteilijasta ja näyttelystä=>

Näytteilleasettajat

Veera_Ojala_edited.jpg

Veera Ojala

Autiotalot

Minulle autiotalot puhuvat ja kertovat tarinoitaan monin tavoin, värein, pinnoin, valoin ja varjoin. Olen tämän sarjan talot käynyt kuvailemassa Berliinissä asuessani, Berliinissä ja Brandenburgissa. Lue lisää=>

Iiris_HaltimoIMG_3038.JPG

Iiris Haltimo

Näyttelyssä esillä teossarja

"Aika entinen ei koskaan palaa"

Sarja on toteutettu luovia kuvaustekniikoita käyttäen. 

Lue lisää kuvaajasta=>

Sari Raikaslehto.jpeg

Sari Raikaslehto

Teoskokonaisuus Silent Talk, 2021 on äänetöntä keskustelua, jota käyn itseni kanssa kuvitteellisten viittomien/käsimerkkien avulla. Lue lisää =>

Ari Jaaksi.png

Ari Jaaksi

 Kuvasarja: "Hämeenkatu" Ari kuvaa perinteistä mustavalkoista valokuvaa, maisemaa, katukuvausta ja muotokuvausta. Tutustu tarkemmin=>

Katri_Dahlström lores.jpg

Katri Dahlström

Näyttelysarjassani on 11 teosta, jotka kuljettavat katsojaa pimeästä ulos auringonpaisteeseen pienten asioiden välityksellä. Lue lisää=>

Marjo Jansson

"Ahdistus (koronakevät 2021)"
Lue lisää=>

Isa Kiviaho

"Tarinoita, joita kohtasin – mutta joihin en kuulunut"
Isan kuvia nähtävänä Ravintola Muusassa Tampereen Olympia-korttelissa.
Näyttely on osa Tampere Photo Festivaalia.
Lue lisää=>

Johanna Marttila

"Heikkoudesta polttomerkitty"
Valokuvasarja maasta löytyneistä lääkeliuskoista. Lue lisää=>

Paula Pasanen

Kuvasarjassa "Lähtö" kuulostellaan tyhjän talon narisevia ja vinoon löystyneitä muistoja. Lue lisää=>

Tiago Mazza

‘The Persistency of the Sun’ is a photo series made in Tampere, Finland during the Spring of 2021 about the effects of the pandemic on social life.
Find out more=>

Michel Nader

”Water under the hill”

By Juan Nader Sayún and Michel Nader Sayún

 

I share with you a project my brother and I have been working on for several years. Find out more=>

Uzi Varon

The “Touch Me” -project got started in the spring of 2020. It is a collage of single studio portraits. Find out more=>

Tuula Haverinen_MG_6638-2.jpg

Tuula Haverinen

Olen innokas Harrastelija. Esillä taidevalokuviani.

Mari_Skogberg.png

Mari Birgit Skogberg

"Sodan Jaloista" on teossarja sotalapsen identiteetistä ja elämän kerrostumista.

Hannele Räty

" Neljät kädet, neljän vahvan naisen elämä, neljä erilaista tarinaa."
Lue lisää=>

Heska Korhonen.jpg

Heska Korhonen

Tampereella, vanhan kulkutautisairaalan korttelissa toimii "Our Garden", "Koko Kaupungin Piha", "Pyynikin Aikamatkat" etc. Vapaa kuin taivaan lintu...Tästä kuvia ja video esillä.

Ari Talusén

Kuvat on kuvattu Sonyn puhelimella linja-auton kuljettajakurssilla.
Arin kuvat nähtävillä Maja/Talossa Pyynikillä 14.9. -28.9.
www.talusen.com