Isa Kiviaho.jpg

Isa Kiviaho

TARINOITA, JOITA KOHTASIN – MUTTA JOIHIN EN KUULUNUT (2016-)


Kuvaan kaduilla tarinoita ihmisyydestä. Kuvat ovat otettu salaa, kuvattavan tietämättä. Aitoja hetkiä, aitoja tilanteita ihmisyydestä. Monimuotoisesti pieniä tarinoita arjesta ja tilanteista, tapahtumista ja tunteista. Olen napannut hetkiä ihmisistä, milloin he eivät ylläpidä haluamaansa ja luulemaansa roolia itsestään.

Etenkin nykypäivän somemaailmassa ylläpidetään brändejä, rooleja, näytetään mitä halutaan näyttää. Kaikki on tarkasti kuratoitua ja muokattua. Tässä teossarjassa olen häpeilemättömästi ”riistänyt” salaa naamion ylläpidon mahdollisuuden. Tilanteet ovat aitoja eikä näyteltyjä. Tapahtuneita asioita semmoisenaan kuin ne ovat tapahtuneet. Aitoja tarinoita. Arjen satumaisuutta ja taikaa parhaimmillaan. Pienen pieniä ihmeellisiä, jopa runollisia hetkiä. Kaikki itseasiassa alkoi juurikin sillä vuonna 2016, kun kuvasin muutamia inspiroivia hetkiä itselleni muistiin, jotta myöhemmin voisin kirjoittaa runoja. Niitä en ole vielä tänäkään päivänä kirjoittanut.

Kuvailisin tekemääni puhtaasti humanistiseksi tunteiluksi ja ajan kuvan tallentamiseksi, jälkimmäinen tuntuu olevan itselle valokuvaajana pakkomielle. Tapahtumien tallentaminen on itselle tärkeää, etten unohda. Tämä teos saattaa tuntua pelottavalta ja hurjalta, mutta lähtökohtaisesti teossarjani on syntynyt rakkaudestani ihmisiin ja tarinoihin, huumorilla ja pilke silmäkulmassa.

Kuvat ovat julkisilta paikoilta katukuvauksen lainalaisuuksia noudattaen. Kuitenkin, kaikilta ei ole ollut mahdollisuus kysyä lupaa. Taiteilijana kannan täyden vastuun teossarjastani ja mikäli katsoja löytää itsensä teoksestani, eikä pidä siitä, eikä halua olla osallisena. Kuva poistuu välittömästi teoksesta ja kuvan henkilö saa kuvan halutessaan. Mikäli katsoja löytää itsensä teoksesta, toivon hänen ottavan minuun yhteyden ja hän saa omasta kuvastaan painoksen ja kuvatiedoston omaan käyttöön. Teossarja on jatkuva niin kauan kun minulla kamera pysyy kädessä ja täten kasvava installaatio. Tällä hetkellä elokuussa 2021 on noin 170.

Isan kuvat ovat esillä Ravintola Muusassa, Olympia-korttelissa Satakunnankatu 10, Tampere

Tarinani

Olen suomalainen 28-vuotias valokuvaaja ja multimediataiteilija.  Päätoiset tekniikkani ovat valo- ja videokuvaus. Pidän tekniikoiden sekoittamisesta sekä kokeilla uusia ja erilaisia luovia ratkaisuja teoksissani. Skaala on laaja dokumentaarisesta valokuvauksesta kollaaseihin. Välillä kamerana toimii skanneri ja välillä valokuvia siirretään puulle. Välillä niitä revitään ja välillä niitä pussaillaan. Kiinnostukseni valokuvaukseen ja valokuvaan syntyi jo lapsena. Pyrin rakentamaan teokset moniulotteisiksi ja monikäsitteisiksi, joissa katsoja voi löytää aina jotain uutta joko teknillisesti tai sisällöllisesti. Lopputulokset ovat yleensä eskapistisiä ja tarinallisia sekoituksia sosiaalisista ja ympäristöllisistä ilmiöistä luonnontieteellisellä hipaisulla.

Teemat pyörivät rajuistakin tabuista lempeisiin romantisointeihin ja sekä myös havaintoihin arkipäivistään. Myös tyyli vaihtelee mustasta satiirista henkiseen mystisyyteen, suloisista pilvilinnoista rajuihin ja rohkeisiin kannanottoihin. Olen huolissani maailman tilasta ja pyrin taiteellani kannustamaan kestävämpään kehitykseen ja luomaan maapallolle parempaa tulevaisuutta henkisesti sekä fyysisesti. Osallistun aktiivisesti ja säännöllisesti ryhmätaidenäyttelyihin, joista yksi on soolonäyttely Experimental Boundaries Mikkelissä 2017.

Opiskelen tällä hetkellä kolmatta vuotta Tampereen Ammattikorkeakoulussa kuvataidetta kansainvälisellä linjalla. Valmistuin media-assistentiksi Etelä-Savon ammattiopistossa 2012, josta lähdin syventämään graafisen suunnittelun osaamistani Kymenlaakson opistoon. Olen opiskellut myös Oriveden opistossa kuvataidetta. Rakastan uuden oppimista ja opiskelen jatkuvasti itsenäisesti taiteen monimuotoisuuksia.

Yhteystiedot

Isa Kiviaho

Photographer - Visual Artist

+358451460752

isa.kiviaho@gmail.com

@kettukultainen @shyalleycat