Johanna Marttila.png

Johanna Marttila

"Heikkoudesta polttomerkitty"

 

Kuvasarjani on yhdistelmä monotypiavedoksia sekä valokuvaa. Sarja sai alkunsa ”pakosta” tehdä valokuvasarja ja maasta löytyneistä lääkeliuskoista. Laitoin taloyhtiömme rappuihin lappuja, joissa pyysin lääkeliuskoja projektia varten. Sain nimettömiltä kanssa-asujilta yli 100 lääkeliuskaa.

Otin selvää jokaisesta lääkkeestä ja siitä, mihin sairauteen se oli tarkoitettu. Valokuva muodostui minun ajatuksesta, miltä joku sairaus voisi näyttää ja sen lääkkeen printissä, jolla sairautta hoidetaan, joka on kantaaottava näkymättömien sairauksien normalisoimiseksi. Toisaalta sarja ottaa kantaa myös medikalisaatioon. Sarjassa on yhdeksän kuvaa sekä esittelyteksti.

Kuvat ovat mustavalkoisia, lääke-printti on musta-pinkki. 

Valokuvasarjani ovat valmistuneet Tampereen seudun Työväenopiston Tarinallisen valokuvan projektikurssilla keväällä 2020 ja 2021. Opettajani on ollut Anni Toivonen.

Tarinani

Johanna Marttila (s. 1982) on äiti, avopuoliso ja ystävä Hämeenpuistosta, juuret lakeuksien mullassa. Lähes viisi vuotta kotiäitinä päättyy syksyyn 2021, kun työt yläkoulun liikunnanopettajana kutsuvat.

 

Kotiäitivuosina aloitettu valokuvaus on ollut pakopaikka, pakollista omaa aikaa ja aivojen tuulettumista täysin uusien asioiden äärellä. Luovuudesta eläminen (henkisesti) on ollut läsnä vuosia. Ymmärrys siitä, että valokuvalla voi tehdä melkein mitä vaan, on saanut kuvaamisesta ja sen suunnitteusta kuin mindfullnessia. Kameran tekniikka on matematiikkaa ja siksi vaikeaa, mutta itsensä haastaminen ja epämukavuusalueella oleminen on ollut kasvattavaa - taidollisesti, mutta ennen kaikkea ihmisenä.

Yhteystiedot

Johanna Marttila
Tampere